22 – Special: Maretakkenkwekerij

10 oktober 2022

Suzanne runt samen met haar man Michiel de Maretakkenkwekerij. Een bedrijf dat bij onze luisteraars inmiddels wel bekend is, we noemen ze zowat iedere aflevering. Vandaag is Suzanne bij ons te gast om toch eens wat wat meer te vertellen over de maretak (Viscum album) én het bijzondere bedrijf in Moergestel.

Het begon ooit met wat stukjes grond met daarop onder meer buxus en taxus. Totdat Michiel de maretak ontdekte en dacht, dat wil ik ook proberen! We kennen de maretak vooral van kerst en wie onder de maretak staat mag gekust worden. Maar waar komt die traditie vandaan? Hoe kan het dat dit bijzondere plantje in een appelboom kan groeien en wat vindt die boom daar eigenlijk van? Hoe werkt dat in de natuur en welke rol hebben vogels in het verspreiden van de maretak? Allemaal vragen waar Suzanne antwoord op heeft.

De kwekerij is een unieke plek met enorm veel biodiversiteit. De positieve effecten daarvan ervaren Suzanne en Michiel dagelijks. Zo hebben ze, ondanks vele eiken in de straat, geen last van de eikenprocessierups. Kerk- en steenuil zijn al jaren vaste bewoners en ook de boerenzwaluw heeft zich onlangs genesteld in de schuur. Hoe mooi is dat?

Behalve maretakken verkoopt men o.a. kruiden, pompoenen, honing en knoflook. Maar los daarvan is een bezoek al meer dan de moeite waard. Wil je het combineren met andere leuke activiteiten in de omgeving? We geven je nog wat mooie tips voor een compleet dagje uit. We lijken de plaatselijke VVV wel.

We sluiten af met het idee om een volgende keer met Michiel te praten over zijn passie: het houden van honingbijen!


Speciale dank aan: Suzanne en Michiel (Maretakkenkwekerij), Niek (Liftmuziek), Lieveke, alle petje afnemers en onze trouwe luisteraars!

Shownotes:

Vragen? Opmerkingen? Tips? Neem contact op: podcast@tuinbroekies.nl