23 – Het vergeten plantseizoen

17 oktober 2022

We duiken weer eens wat dieper in de materie en gaan het hebben over de herfst en nog specifieker ‘Het vergeten plantseizoen’, oftewel oktober. Dat klink misschien gek, want voor veel mensen is het voorjaar dé tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Zo hebben we dat namelijk geleerd de afgelopen decennia, mede door slimme marketing van kwekers en tuincentra trouwens. Maar eigenlijk is het een gemiste kans, want het najaar is in alle opzichten een beter moment voor aan- en verplant in de tuin. We bellen met Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek (@operatiesteenbreek), één van de drijvende krachten achter de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’ om uit te zoeken hoe het precies zit. Een leuk, leerzaam en inspirerend gesprek, zelfs voor ons. Conclusie: een bloeiende lente… plant je in de herfst!

Het valt ons op dat er dit jaar wel heel erg veel eikels, beukennootjes en kastanjes vallen. Hoe komt dat? We hebben het over de energiecrisis en haardhout dat steeds duurder wordt. Naan kan nog wel even vooruit en hoopt op een koude winter. We blikken kort terug op de uitzending van Arjen Lubach waarin de sierteeltsector genadeloos werd aangepakt. Is een bosje bloemen inderdaad een nutteloos product?

‘De bladblazer van de week’ is deze keer ook een soort van kippensoap. We gaan namelijk discussiëren over vogelgriep en de landelijke maatregelen die daarbij horen. Zo moeten sinds kort ook hobby pluimveehouders hun dieren afschermen. Wat vinden wij daarvan, houden we ons eraan en hoe denken onze luisteraars erover? We hielden een poll en de uitslag was best verrassend.

We beantwoorden weer drie van jullie ingestuurde vragen in ‘De tuinpsycholoog’. En dit keer gaan ze over kamerplanten, hortensia’s en kerstbomen.

We sluiten af met de Tegelwip nieuwsflits en hebben groot (lokaal) nieuws! Casper hield spreekuur in de Stadskas013, we staan binnenkort op Creative Life, hebben nog wat leuke en stomme natuurnieuwtjes en eindigen met de Petje af shoutouts. Dank!


Speciale dank aan: Roel van Stichting Steenbreek, Makita, Blossombs, Niek (Liftmuziek), Lieveke, Anki, Mickey, Sterre, alle Petje afnemers en onze trouwe luisteraars!

Shownotes:

Vragen? Opmerkingen? Tips? Neem contact op: podcast@tuinbroekies.nl