49 – Een ecoloog met een banaan

17 juli 2023

Wederom een gast! Vandaag praten we met Jody Ettema, ecoloog bij de provincie Noord-Brabant. Dat klinkt interessant en dat is het ook. Maar we zijn in eerste instantie vooral benieuwd waar die passie voor natuur vandaan komt. Daarvoor gaan we terug naar Jody’s roots in Drenthe, en een liefde voor roofvogels.

Inmiddels al jaren woonachtig in Brabant, met een mooie, groene tuin. Die de afgelopen twee jaar vakkundig werd omgetoverd tot paradijs waar zelfs al verschillende soorten salamanders kwamen wonen. We krijgen een lesje over deze bijzondere amfibieën en leren wat over de Wet natuurbescherming.

Wat is een ecoloog nou precies en wat voor werkzaamheden horen daarbij? Naan vraagt zich af hoe het zit met het succes van de bever en ook daar weet Jody bevlogen over te vertellen. Onze conclusie: natuur is leuk, maar al die roofvogels, bevers, dassen en wolven zorgen natuurlijk ook voor gedoe. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans.

Hoe komt het dat we zo weinig bijen en vlinders zien? Dat heeft volgens onze gast onder andere te maken met klimaat, stikstof en verdroging. Met name dat laatste is iets zorgelijks. We houden ons water niet lang genoeg vast! Wat kan je daar aan doen in je eigen tuin? Wat zijn Jody’s favoriete planten en waar gaat hij zelf het liefst shoppen? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

We sluiten af met wat informatie over het B-team, een vereniging van betrokken inwoners die hun deskundigheid inzetten voor behoud en uitbreiding van biodiversiteit. En dan de uitsmijter… Hoe zit het nou met die bananenplant?!

Shownotes:

Vragen? Opmerkingen? Tips? Neem contact op: podcast@tuinbroekies.nl