46 – Bloed van de goden!

26 juni 2023

Eindelijk regen! Wist je dat de geur die je ruikt als het na een lange droogte voor het eerst weer regent ‘petrichor’ heet? Dat is in de Griekse mythologie het ‘bloed van de goden’. Al eeuwen vinden mensen het één van de lekkerste geuren die er zijn en de Tuinbroekies snappen dat helemaal.

Naan heeft geworsteld met een zweetslang en offerde twee kippen (niet echt hoor). Casper maakte ondertussen ruzie met de kat. Maar gelukkig waren er ook mooie momenten in de tuin met vlinders en veel bloemen. En Naan snoeide zijn beukenhaag.

We kijken weer eens naar de Tegelstand in Nederland en Vlaanderen en het gaat de goede kant op. Al kan het in onze eigen gemeente nog wel wat beter want we staan nu in de middenmoot. Overigens moeten mensen uit Vught zich echt schamen met slechts 1 gewipte tegel…

In De Tuinpsycholoog beantwoorden we twee van jullie ingestuurde vragen. Over bessenstruiken en het beschermen daarvan met een net. Is dat nou slim of is het gevaarlijk voor de vogeltjes? De tweede vraag gaat over (klim)planten in de kippenren.

En dan de Kippensoap. Die gaat vandaag niet alleen over kippen, maar ook over ander gevogelte. Over de loopeenden van Tom en over de steenuilen bij Roos. We bellen haar voor een uitgebreide uilenupdate. Wat een enthousiasme!

We blikken nog even terug op de Voortuinenwedstrijd in Rijen en ons bezoek aan Hamer & Hark. En natuurlijk was er de Toffe Tuinen Route in Tilburg. Wijn, Efteling, een schildpad, het kan niet op.

We sluiten af met wat informatie over onze 50e live aflevering en onze gast: Norbert Peeters. Wil je erbij zijn? Het is bijna uitverkocht!

Correctie op aflevering: Lotus blijkt geen familie waterlelie

Is een lotus een lelie?
Hoewel er op het eerste gezicht gelijkenissen zijn, hebben genetici ontdekt dat de waterlelie en de lotus niet aan elkaar verwant zijn. Onder de waterlelies zijn er meer dan 50 soorten en een honderdtal hybriden. De lotus heeft slechts twee soorten en vormt een eigen familie in het botanische systeem.

Shownotes:

Vragen? Opmerkingen? Tips? Neem contact op: podcast@tuinbroekies.nl